ГРАДИНАР - всичко за градината
20 октомври 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/08.07.2010 г./ Преглеждания 9473 | Коментари 0
Въшки и акари могат да измъчат китайската ви роза
 
Хибискусът е здраво цвете. У нас по него не се установяват болести, причинени от гъби, бактерии, вируси, нематоди. Не са много и неприятелите, които го нападат. Понякога се проявяват смущения в развитието, дължащи се на физиологични причини, свързани най-често с неподходящ начин на отглеждане. При подобряване на условията цветето преодолява това състояние и се възстановява бързо.
Хибискусът обаче страда силно от листните въшки. Най-често нападението е от зелената прасковена или черната бобова листна въшка. В много случаи двата вида се развиват заедно при смесено нападение. Листните въшки се появяват по хибискуса рано, още в началото на пролетта при изнасянето му на открито. Развитието им продължава почти през цялото лято. Убожданията по листата при храненето на въшките са много токсични. Нападнатите листа бързо и изцяло изжълтяват и опадат. Леторастите изостават, престават да се развиват, връхчетата им изсъхват. Пъпките изсъхват и опадат. Листните въшки продължават да се развиват и през горещите и сухи летни месеци. Обилното и често поливане, необходимо за хибискуса, дава възможност листата да се поддържат свежи и сочни и около растението да има достатъчно въздушна влажност, необходима за развитието на въшките.

През вегетацията срещу листните въшки се провеждат 2 или 3 пръскания, като първото трябва да се направи в началото на появата. Подходящи са следните препарати: Би-58 – 5-7 мл, карантинен срок 21 дни; пиримор 25ВГ – 10 г, актара 25ВГ – 0,6 г (системен), талстар 10ЕК – 3 мл, децис 2,5ЕК – 5 мл, суперсект 10ЕК – 3 мл и карате 2,5ЕК – 2 мл. Карантинният срок на тези препарати е 7 дни. Моспилан 1,5 мл, карантинен срок 3 дни.
Срещу листните въшки може да се пръска и с разтвор от обикновен сапун – около 10 г за литър вода. Сапунът трябва да се размие напълно във водата, разтворът да се прецеди, за да не се запуши разпръсквачът на пръскачката.
При пръскането трябва обилно да се намокри долната страна на листата, където се намират въшките.

Паяжинообразуващите акари се развиват по долната страна на листата, които избледняват, по-късно изжълтяват и изсъхват. Акарите повреждат също пъпките и цветовете. Срещу тях се пръска с Би-58 – 20 мл, карантинен срок 21 дни, омит 57Е – 10 мл, карантинен срок 14 дни, ортус 5СК – 5 мл, карантинен срок 3 дни или талстар 10ЕК – 3 мл, карантинен срок 7 дни.
Често срещащи се неприятели по хибискуса са и брашнестите лъжещитоносни въшки Pseudicoccus citri и Pseudociccus aonidum. Забелязват се като малки бели топчици по кората на стъблото, но най-често в основната част, в основата на клонките, при по-силно нападение – и по листата и дръжките. Принадлежат към щитоносните въшки, но нямат восъчно щитче, а тялото им е обвито в пухкава бяла восъчна материя. При разпръскване на тази обвивка се вижда въшката. Тялото й е овално-продълговато, сегментирано, със странични шиповидни израстъци, оранжево или розово-червено.

Срещу тези неприятели се пръска с Би-58 – 20 мл, карантинен срок 21 дни; агрия 1050 – 15-20 мл, алфа комби 51,25ЕК – 5 мл карантинният им срок е 15 дни. Актелик 50ЕК – 15 мл, децис 2,5ЕК – 4 мл, талстар 10ЕК – 3 мл и карате 2,5ЕК – 3 мл, карантинният им срок е 7 дни. Пръскането се прави със силна струя, която да може да разкъса восъчната обвивка и да достигне до тялото на въшката. При по-слабо нападение растенията могат да се изчистят от този неприятел като редовно, от време на време, местата, в които се забелязват белите пухкави топчета, се избърсват с памук, обилно намокрен в сапунен разтвор. Със сапунен разтвор се полива леко и пръстта около стъблото, в която също се намират въшки.
Доза - за 10 литра!
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017