ГРАДИНАР - всичко за градината
20 октомври 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/06.07.2010 г./ Преглеждания 12118 | Коментари 0
Жилкова некроза по доматите
 
Болестта жилкова некроза по доматите е опасно заболяване по доматените растения. Признаците се явяват в средата или в края на вегетацията като силно накъдряне на младите листа. По листата явяват жълто-кафяви петна, в които нерватурата потъмянва. Младите връхни части на стъблото имат тъмнокафяви некротични ивици. Нападнатите млади части на растенията прегарят изцяло. Късно засадените домати могат да загинат. По плодовете, в областта на чашката, се явяват сиво-жълтеникави хлътнали петна. Месото под петната е като сварено.
Болестта се причинява от щам на красатвично мазаичния вирус. Той се запазва в многогодишни дървесни и тревисти растения. От тях вирусът се разнася чрез листните въшки. Не се намира в семената и растителните остатъци на нападнатите растения.
Борбата срещу тази болест е:
- пространствена изолация на доматените площи от растения гостоприемници на вируси, като краставици, тикви, тиквички и др.;
- през вегетацията провеждане на химична борба срещу въшките с един от следните препарати: карате 25ЕК, суми алфа 5ЕК – 2 мл, суепрсект 10ЕК – 3 мл, актара 25ВГ – 7 г, хостаквик 50ЕК – 5 мл за 10 литра вода.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017