ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/26.05.2016 г./ Преглеждания 856 | Коментари 0
Примулата летува на сянка
 
При добри грижи примулата може да живее доста години. Каквото и да правите обаче, с времето тя губи чара си и е най-добре да се отглежда до две години. Сега е времето да я подготвите за цъфтеж и през следващата зима, както и да помислите за подновяването й.
Примулата прекарва задължителна лятна почивка. След прецъфтяването й поливките се разреждат, количеството на поливната вода се ограничава. Към края на май я прехвърлете и в малко по-голяма саксия. Новата почвена смеска може да приготвите от градинска почва, органичен тор (компост) и речен пясък или перлит. Добре ще е да добавите и малко торф, какъвто не липсва в продаваните смески за цветя.
Ако имате дворна градина, там ще е най-подходящото място за летуване на примулата. Заровете саксията на сенчесто място до горния и ръб. Не пропускайте на дъното на изкопаната дупка да насипете малко едрозърнест пясък – той ще осигури по-нормално оттичане на поливната или дъждовната вода. Ако не разполагате с градина, настанете цветето на сенчесто място на балкона или терасата, най-добре под покрова на друга растителност. Поливайте рядко, колкото да не допуснете изсъхването на почвата и загиването на растението. Когато се появят първите пъпки, увеличете поливките. Активирането на растежа, което започва с настъпването на есента, е и указание да пристъпите и към редовни подхранвания с торови разтвори за саксийни цветя – отначало през 3 седмици, а започне ли цъфтежът, през две. Това ще бъде вече когато саксията е пренесена в стаята. Примулата понася температурните колебания, но имайте предвид, че ще се чувства най-добре и ще цъфти обилно при температура около 15°С.
Описаните грижи в периода на лятната почивка на това прекрасно цвете може да положите и през следващата година. По важното обаче е да отделите младите издънки от майчиното растение при сменянето на пръстта и да ги отгледате в отделни саксии. Така ще поддържате винаги красива примула във вашата градина.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017