ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/02.05.2017 г./ Преглеждания 518 | Коментари 0
Аронията не се страхува от болести
Самата тя е полезна при много болежки
 
Интересът към плодовете на аронията се засили в България поради хранителните и лечебните й качества. От тях се приготвят компоти, сокове, компоти, пюрета, десертни вина с красив тъмнорубинен цвят и с високо съдържание на витамин Р. Плодовете и сокът могат да се използват за лекуване на стомашни и бъбречни заболявания, подобряват еластичността на кръвоносните съдове и намаляват холестерола в кръвта. Комбинацията между витамин С и Р спомага човешкият организъм да се освобожди от радиоактивни вещества.

И храст, и дърво
Аронията образува дърво или храст с височина около 3 м. Растежът през първите години е бавен, а след това се засилва и храстът се сгъстява. Листата са като на ябълката. От плодната пъпка се образува летораст, на чийто връх се появява чадъресто съцветие с 14-20 цвята. Аронията се самоопложда. Плодовете са дребни. Узряват дружно в края на август и беритбата се извършва наведнъж. Съхраняват се продължително време. Растенията встъпват рано в плододаване, а от втората година е обилно ежегодно.

Размножава се по много начини
Аронията се размножава чрез издънки, присаждане, зелени резници и чрез семена, като напълно се възстановяват качествата на майчиното растение. Подготовката на почвата е като при останалите овощни видове. Разстоянията на засаждане са 3,5-4 м между редовете и 2,5 м в реда. Подходящи размери за засаждане са 40/40/40 см. Във всяка от тях се поставят 5-6 кг разложен оборски тор, 70-80 г двоен суперфосфат и около 30 г калиев сулфат. За да не се увеличи образуването на повече издънки, кореновата шийка при засаждане трябва да бъде до почвената повърхност.

Не подкастряйте рано
През първите години не бива да се извършва резитба. След сгъстяването и застаряването на дърветата, се налага прореждане на по-старите и закържавели стъбла, като се оставят 5-7 и се подменят на 5-6 години. Почвата в насажденията се поддържа в черна угар. Напоява се по време на наедряването на плодовете. От едно дърво се набират по 5-8 кг плодове. Аронията е устойчива на болести и неприятели.
В нашата страна са внесени и се размножават сортовете Неро, Викинг, Брилянтисима, Арония, Хюгин. Плодовете им узряват в периода от 15 август до 10 септември.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017