ГРАДИНАР - всичко за градината
20 октомври 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/09.02.2013 г./ Преглеждания 4799 | Коментари 0
Наострихте ли ножчетата, времето за присаждане настъпи
 
Ако за професионалния овощар присаждането е задължение, за любителя то е едно от най-приятните занимания. Умението му да облагородява семеначета или да преоблагорява стари дръвчета с нови сортове носи удовлетворението на живото свидетелство за неговото майсторство. В овощарската практика са познати различни начини за присаждане. С преполовяването на зимата започва присаждането на калем. Това са доста на брой начини. Когато започне активното сокодвижение (през април) и кората на подложката лесно може да се отдели, се практикува присаждането под кора. Дотогава обаче се прибягва към други начини, предимно копулация, на кози крак, в разцеп, на седло, в страничен зарез.

На седло
Ако подложката и калемът са еднакво дебели, подходящият начин е копулацията. Но ако подложката е два пъти по-дебела от калема, копулацията няма да свърши работа. Най-добрият случая е седлото. Постъпва се така:
Срязвате напречно подложката. Ако расте вертикално, срязвате малко наклонено, за да се стича водата. Откъм страната, където кората е най-гладка, правите продълговат отрез, като засягате и малко от дървесината (фиг. 1). Съобразявате се той да не е по-широк от калема. Него също режете косо, като оформяте чрез плитък напречен срез седло. Дължината на отреза на калема, трябва да колкото дължината на отреза на подложката. Долепвате двете плоскости и съблюдавате поне от едната страна кората на калема да съвпадне с кората на подложката. Привързвате и замазвате с овощарска замазка.

В страничен зарез
И този начин се използва за присаждане върху тънки подложки (до 2 см). Състои се в следното:
Прерязвате подложка приблизително на 10-12 см над мястото, където ще правите присаждането. На мястото на присаждането пък правите кос зарез под ъгъл 20-30 градуса и дълбок около 1/3 от дебелината на подложката. Предната част на зареза трябва да 1,5-2 пъти по-дълга от задната (фиг. 2). Калема срежете клинообразно под долната пъпка като предната част (от страната на пъпката) също да е 1,5-2 пъти по-дълга от задната. Като опъвате внимателно подложката, така че направеният отрез леко да се разтвори, лесно ще вмъкнете калема. Привързвате и намазвате с мека овощарска замазка.
Когато използвате този начин в короните на дърветата, добре е калемите да имат 6-8 растежни пъпки. От разположените на върха ще израснат силни леторасти, а от останалите се образуват къси плодни клончета.
Подходящото време за приложение на този начин е март докъм средата на април. Специално при черешата, а и при други по рано събуждащи се овощни видове, трябва да се използват дните на февруари с температура над 0 градуса.

В разцеп
Към него се прибягва, когато подложката е значително по-дебела от калема (не бива да е и повече от 5 см). Подложката се прерязва също напречно на дължината и. Ако тя расте вертикално, по-добре е да се среже под лек наклон, за да се стича водата. Загладете отреза с остро ножче. След това с остър нож разцепете подложката по диаметъра на дълбочина 3-4 см. Това може да направите с остър кухненски нож и дървен чук. За да поддържате разцепа отворен до поставянето на калемите, вмъкнете в него дървено клонче. Калемите заострете клиновидно под долната пъпка, като им оформите и седла от двете страни. Поставете ги в двата края така, че кората им да съвпадне с кората на подложката, а долните пъпки да са външно разположени (фиг. 3). Измъкнете клинчето и ако е нужно с леко почукване ги до набийте до седлото. Разцепът между двата калема покрийте с изрезка от кора. След това превържете и замажете с овощарска замазка.

Успехът при който и да било от начините на присаждане зависи от редица условия, по важните от които са:
• да има биологична съвместимост между подложката и присадника;
• всеки от многобройните начини на присаждане да се използва в подходящия за него период.
• калемите да в добро състояние, , развити, узрели, взети в периода на естествения покой и запазени от развитие на пъпките;
• отрезите да бъдат правилно направени и гладки, за да прилепват плътно тъканите на подложката и калема плътно след привързването, а също и да се предпазят от засъхване или замърсяване;
• да се осигури най-добро хранене на присадените калеми, което изисква да се отстрани конкуренцията, ще рече да се почистят всички клонки от подложката.


Голям избор от ножчета, триони и ножици за овощари и лозари може да намерите ТУК
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017