ГРАДИНАР - всичко за градината
24 септември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/18.03.2011 г./ Преглеждания 10030 | Коментари 0
Какви летни цветя да засеем
 
Засейте повечето едногодишни цветя: агератум, астри, тагетеси, вербена, газания, китайски карамфили, хелихрисум, ароматен грах, кохия, лобелия, лобулария, кученца, петуния, салвия, ароматен тютюн, флокс, салвия. Дребните семена на агератума, петунията и ароматния тютюн и някои други растения при засяване не се засипват с почва, а леко се посипват с промит пясък. Посевите се покриват със стъкло или прозрачен полиетиленов плик, редовно се овлажняват с пулверизатор и се посева се проветрява. Не забравяйте да осигурявате добро осветление. Можете да поставите сандъчетата с посевите на западен или източен прозорец, не използвайте южния, тъй като можете да изгорите растенията.
Големите семена разпределете в редове по 2 броя на 1 см, а останалите по 5 броя. Семената на кученцата засейте както тези на лобелията и игликите – повърхностно. Много големите семена на кобеята (в 1 г имат по 20 броя) първо поставете на влажна хартия за филтриране или тоалетна хартия в чинийка, която поставете в полиетиленов плик и дръжте на светло, докато се развият леко. След това ги засейте и отново ги поставете на светло място.

И за двугодишните има работа
Крайно време е да помислите за засяването на семената за производство на разсад и за топлолюбивите и бързорастящите растения – оченце или циния (Zinnia), амаранта (Amaranth), едногодишните гергини (Dahlia), декоративното зеле, колеуса или стайната коприва (Coleus), целозията или петльов гребен (Celosia), едногодишната хризантема (Chrisantemum). В същото време в саксии за по-ранно цъфтене могат да се посеят и латинката (Tropaeolum), немезията (Nemesia), годецията (Godetia), огненочервения фасул, декоративната тиква и др. Посевите се отглеждат в парник, в оранжерии на лехата, а също така и в сандъчета на перваза на прозореца, в остъклените лоджии и на балконите. Растенията като правило се появяват много бързо- на 3-5 ден след посяването. Развиващите се посеви могат след седмица да започнат да се пикират. Болшинството от тези култури – цинията, амарантата, едногодишната гергина, декоративното зеле, едногодишната хризантема понасят добре пресаждането и не изискват пикиране в саксии.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017